Author|Books|Articles/Lectures|Foreign Translations  Ecomonitors Latest News |New Release

?Afganistan-ongelma on tosiasiassa
Pakistan-ongelma?


Intialaiskenraali varoittaa pakistanilaisen terroristijärjestön vaarallisuudesta.

Tommi Nieminen HS

DELHI. ?Kiinan ansiosta Pakistanilla on pian yli kaksisataa ydinasetta. Silti kaikki keskittyvät nyt Iranin ydinasetuotantoon?, intialainen panssarijoukkojen kenraalimajuri evp. Vinod Saighal hämmästelee HS:n haastattelussa kotonaan Delhissä. ?Pakistanilla on pian potentiaali iskeä kaikkialle maailmassa.?

SAIGHAL ei ole kuka tahansa Intian jättiarmeijasta eläkkeelle jäänyt rivikenraali. Hän on 2000-luvulla kirjoittanut kolme globaalin turvallisuuspolitiikan kirjaa, joita on kehuttu YK:n entistä pääsihteeriä Kofi Annania myöten. ?Kyllä Intian armeijassa minua edelleen kuunnellaan.?


Kenraalimajuri evp. Vinod Saighal tuntee syvää epäluuloa Pakistania kohtaan.

SAIGHAL ei ole kuka tahansa Intian jättiarmeijasta eläkkeelle jäänyt rivikenraali. Hän on 2000-luvulla kirjoittanut kolme globaalin turvallisuuspolitiikan kirjaa, joita on kehuttu YK:n entistä pääsihteeriä Kofi Annania myöten. ?Kyllä Intian armeijassa minua edelleen kuunnellaan.?

PANSSARIKENRAALIN syvä kammo Pakistania kohtaan ei ole yllättävää monestakaan syystä. Hän itse soti Pakistania vastaan vuonna 1971. Pelko on Intiassa yleinen suhtautumistapa epävakaaseen Pakistaniin. Maat ovat sotineet neljästi sitten vuoden 1947. Lokakuun lopulla viimeksi Pakistanin armeija tulitti Intian rajajoukkoja Kashmirissa, ja Intia vastasi tuleen.

PAKISTANIN armeija on periaatteessa Afganistanissa sotivien Isaf-joukkojen ? joihin myös ruotsalais-suomalainen osasto kuuluu ? liittolainen. Mutta se on hyvin epämukava suhde. Saighalin mukaan Pakistanin armeijassa on paljon sotilaita, joilla on enemmän sympatioita Talebania kuin ISAFia kohtaan. ?Pakistanin kenraalit käskevät kyllä sotilaansa Pohjois- Waziristaniin [terroriverkosto] Haqqanin kimppuun, mutta he eivät ymmärrä, että heidän omissa riveissä on vaikka kuinka paljon jihadisteja.?

KENRAALI Saighalin mukaan Intian ja Pakistanin välille ei ole tiedossa ?ainakaan pariin sukupolveen sellaista rauhaa kuin on vaikkapa Saksan ja Ranskan välillä?. Ja se on nimenomaan sukupolvikysymys. Vanhemmat pakistanilaiset tuntevat vielä jonkinlaista yhteenkuuluvuutta Intian kanssa, sillä he ovat eläneet aikana, jolloin nyky- Pakistan oli osa brittiläistä Intiaa, Saighal sanoo. Mutta Pakistanin nuori polvi on elänyt koko elämänsä ?arabisoidussa?, Intialle vihamielisessä maassa. Heihin juurrutetaan ääriaatteita Pakistanin koraanikouluissa, etenkin Punjabin maakunnassa.

?LASHKAR-E-TAIBA [pakistanilainen terroristijärjestö] on jo nyt paljon voimakkaampi kuin Taleban tai al-Qaida, koska sen tukikohta on Punjabissa, Pakistanin valtakeskuksessa. Se mistä lännessä puhutaan Afganistan-ongelmana, on tosiasiassa Pakistan-ongelma?, Saighal sanoo.

INTIALAISTEN kammottavin tulevaisuudenkuva on se, että jokin jihadistijärjestö kaappaisi armeijalta vallan Pakistanissa. Silloin se saisi haltuunsa arsenaalin ydinaseita. ?Jos sellainen vallankaappaus joskus tapahtuu ? mikä tällä hetkellä ei näytä todennäköiseltä ? sitä ei tee Taleban eikä al-Qaida?, Saighal sanoo. ?Sen voi tehdä vain Lashkar-e- Taiba.? Ei sinänsä, että Saighalin mukaan pakistanilainen peruskenraalikaan olisi miellyttävä vastapuoli, mutta aina sellainen terroristin voittaa. ?Pakistanin kenraalit tekevät kaikkensa, ettei [Intian ja Pakistanin] kiista Kashmirista ratkea?, Saighal väittää. ?He tarvitsevat sitä. Mihin Pakistanin armeijaa tarvittaisiin ilman Kashmirin konfliktia? Se armeija lakkaisi olemasta.? Kashmirista Intia ja Pakistan sotivat viimeksi vuonna 1999. Molemmat maat katsovat alueen kuuluvan itselleen. ?Ei Intia ole uhka Pakistanille ? alikehittyneelle, köyhälle ja fundamentalistiselle maalle. Mitä me sillä tekisimme??

Contact Us Terms & Conditions Privacy Policy FAQ       site development and maintained by activa softech